مجله ندای تندرستی
مجله پزشکی و سلامت

بار کروناویروس؛ عاملی تعیین‌کننده در مرگ یا زندگی

0

به گفته دانشمندان، شواهد نشان می‌دهد که بار کروناویروس یا مقدار ویروس موجود در نمونه مورد آزمایش، در مرگ یا زندگی بیماران کرونایی تأثیر دارد.

به گزارش ندای تندرستی، تجزیه‌وتحلیل پروژه‌های تحقیقاتی متعدد نشان می‌دهد که مقدار ویروسی که فرد در ابتدا در معرض آن قرار می‌گیرد، سبب بروز علائم کووید-۱۹ با شدت و ضعف متفاوت می‌شود.

این نظریه نه‌تنها برای مدل‌سازی همه‌گیری اهمیت دارد، بلکه برای نحوه ارزیابی خطر پیامدهای مهمی دارد و می‌تواند روی رفتارهای ما در مقابل ویروس اثر داشته باشد.

چه مقدار از کروناویروس برای ایجاد بیماری لازم است؟

اگرچه ممکن است در شرایط آزمایشگاهی بتوان مقدار لازم از ویروس را برای بیمار شدن یافت، اما در عمل این امر کاملاً مشخص نیست. به‌عبارت‌دیگر، در شرایط غیر آزمایشگاهی مشخص نیست فرد در مواجهه با چه مقدار از ویروس ممکن است بیمار شود. پاسخ دقیق به این سؤال غیرممکن است، زیرا مشخص کردن لحظه ابتلا به عفونت دشوار است.

دانشمندان با مطالعه بر روی حیوانات آزمایشگاهی نظیر موش و همستر در حال یافتن سرنخ‌هایی هستند، اما این کار اخلاقی نیست که آن‌ها مردم را در معرض مقادیر مختلف کروناویروس قرار دهند.

بااین‌حال، محققان می‌توانند با مشاهده الگوهای سایر ویروس‌های تنفسی رایج مانند آنفولانزا و سایر خانواده‌های کروناویروس، تصویر دقیقی از بحث مقدار ویروس یا «دوز عفونت‌زا» را برای بیماری کووید-۱۹ به دست آورند.

مقدار ویروس یا دوز آن عبارت است از کمترین تعداد ذرات ویروسی که برای ایجاد عفونت و ابتلا به کووید-۱۹ لازم است.

برای ابتلا به بیماری سارس که ناشی از نوعی کروناویروس است، دوز عفونت‌زای تخمینی تنها چند صد ذره از ویروس است. به‌عبارت‌دیگر با وارد شدن چند صد ذره از کروناویروس عامل سارس، فرد به این بیماری مبتلا می‌شود. درحالی‌که برای ابتلا به بیماری مِرس که ناشی از نوع دیگری از کروناویروس است، دوز بسیار بیشتری یا به عبارتی هزاران ذره از ویروس لازم است تا فرد بیمار شود.

درحالی‌که مقدار ویروس لازم برای ایجاد عفونت کووید-۱۹ ناشناخته مانده است، متخصصان پیشنهاد می‌کنند با توجه به‌سرعت شیوع بیماری، احتمالاً مقدار ویروس لازم برای ایجاد بیماری نسبتاً کم است.

البته ویروس شناسان اذعان می‌کنند واقعیت این است که ما این مقدار را به‌طور دقیق نمی‌دانیم.

بار کروناویروس

آیا مقدار ویروس بر شدت بیماری کووید-۱۹ اثر دارد؟

دکتر پارکر محقق زیست‌شناسی سامانه‌ها از انگلستان بیماری ویروسی را به آتشی تشبیه می‌کند که جرقه شروع آن همان «دوز عفونت‌زا» بوده و «بار ویروس» در واقع ارتفاع این شعله‌ها است.

به‌عبارت‌دیگر بار ویروس بیانگر مقدار ویروس در نمونه آزمایشی است که از فرد گرفته می‌شود.

این دانشمند توضیح می‌دهد که اگر فردی بار ویروسی زیادی داشته باشد، احتمال آلوده کردن افراد دیگر توسط وی بیشتر است، زیرا او ذرات ویروسی بیشتری را پراکنده می‌کند. بااین‌حال در مورد کووید-۱۹ تنها بار ویروسی بالا الزاماً منجر به علائم شدیدتر نمی‌شود (موارد دیگری نظیر نحوه و شدت واکنش هر فرد به ویروس نیز دخیل هستند).

دکتر کدی متخصص ایمونولوژی ویروسی در این زمینه می‌گوید: «برای برخی از بیماری‌ها مقدار ویروسی که یک فرد در معرض آن قرار می‌گیرد با شدت بیماری ارتباط مستقیم دارد.» وی با استناد به مطالعات قبلی ادامه می‌دهد: «در مورد آنفولانزا هرچه داوطلبان در معرض مقدار بیشتری از ویروس قرار گیرند، علائم آن‌ها بدتر می‌شود.»

اما در مورد کروناویروس جدید چگونه است؟

هرچند گزارش‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد تفاوتی در «بار کروناویروس» و «علائم بیماران» وجود ندارد، اما ارزیابی‌های اخیر بیماران بستری شده در بیمارستان‌ها که تست کرونای آن‌ها مثبت شده، نشان داده است که اگر در فرد بیمار بار کروناویروس (مقدار ویروس موجود در نمونه آزمایش) بیشتر باشد، احتمال فوت وی در اثر بیماری کووید-۱۹ بیشتر است. به‌عبارت‌دیگر در این مطالعه‌ گسترده که بر روی بیش از هزار فرد انجام گرفت، محققان به این نتیجه رسیدند که بار کروناویروس در زمان تشخیص، می‌تواند به‌طور مستقل پیش‌بینی کننده احتمال مرگ ناشی از این ویروس باشد.

این یافته به‌تازگی به‌صورت مقاله‌ای در ژورنال‌ پزشکی لانست منتشر شده است.

چگونه می‌توان تماس با ویروس را به حداقل رساند؟

به نظر می‌رسد همان توصیه‌های مکرّر متخصصان مبنی بر استفاده از ماسک، شستن دست‌ها و رعایت حدود ۲ متر فاصله اجتماعی، استفاده از تهویه‌های مناسب در دفاتر اداری، رعایت بهداشت و استفاده از ماسک برای افرادی که در خانه بیمار کرونایی دارند، هنوز بهترین روش برای مهار ویروس است.

متخصصان می‌گویند: «نکته مهم در فاصله اجتماعی این است که افراد هنگام تنفس یا سرفه از یکدیگر فاصله دارند و این بدان معناست که ذرات ویروس کمتری به دیگران منتقل می‌شود و افراد با دوز کمتری آلوده می‌شوند.»

لینک کوتاه: https://tandorostimag.com/?p=3207

منبع The Lancet The Week
ممکن است شما این مطالب را هم دوست داشته باشید
ارسال نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.