مجله ندای تندرستی
مجله پزشکی و سلامت

کرونا لامبدا؛ مواردی که لازم است درباره این نوع از کرونا بدانیم

0

کرونا لامبدا چیست؟

کرونا لامبدا سویه جدیدی از کروناویروس است که در نقاط مختلف دنیا منتشر شده است. این سویه، سویه غالب کروناویروس در کشور پرو است؛ به‌طوری‌که ۷۱ درصد از کل موارد ابتلا به کرونا در پرو از ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۲۱) سویه لامبدا است. کرونا لامبدا تحت عنوان C.37 نیز نامیده می‌شود. در مقاله زیر در رابطه با کرونا لامبدا اطلاعات بیشتری به‌دست می‌آورید.

کرونا نوع لامبدا در چه مناطقی از جهان دیده شده است؟

وزارت بهداشت پرو می‌گوید که کرونا لامبدا علاوه بر پرو هم‌اکنون در سراسر جهان منتشر شده است. به گفته برخی مراجع معتبر علمی این سویه تا به امروز در بیش از ۲۰ کشور جهان از جمله آمریکا، شیلی، برزیل، آرژانتین، اکوادور، مکزیک، اسپانیا، آلمان، انگلیس گسترش یافته است. مطالعات بررسی ژنوم ویروس از بهار سال جاری تاکنون نیز نشان می‌دهد که این سویه در حال چرخش در مناطق مختلف جهان است.

آیا کرونا لامبدا خطرناک است؟

برخی دانشمندان هشدار می‌دهند که نوع لامبدا قابلیت انتقال بیشتری از کرونا دلتا دارد که هم‌اکنون سویه غالب کرونا در جهان است. مطالعات نشان داده‌اند که جهش‌های رخ‌داده در سویه لامبدا به‌گونه‌ای هستند که سبب افزایش دو برابری عفونت‌زایی کروناویروس شده‌اند.

نظر سازمان بهداشت جهانی در قبال سویه لامبدا چیست؟

همان‌گونه که اشاره شد نوع لامبدا نخستین بار در پرو و در اوت سال ۲۰۲۰ (مرداد ۱۳۹۹) شناسایی شد و توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۱ (۲۵ خرداد ۱۴۰۰) به‌عنوان سویه موردتوجه در سطح جهان طبقه‌بندی شده است. این بدان معنا است که سازمان بهداشت جهانی کرونا لامبدا را که در چندین کشور مشاهده شده است، به‌عنوان ویروسی که دارای جهش‌هایی با پیامدهای اثبات‌شده یا مشکوک در شدت انتقال و ایجاد بیماری سخت است در نظر گرفته است.

سرپرست فنی سازمان بهداشت جهانی در امر کووید-۱۹ گفت که این سازمان کروناویروس لامبدا را ردیابی می‌کند تا ببیند آیا باید به‌عنوان یک نوع نگران‌کننده طبقه‌بندی شود. وی افزود: «اگر لامبدا قابلیت انتقال بیشتری داشته باشد یا شدت بیماری ناشی از آن زیاد باشد، این سویه از جمله انواع نگران‌کننده کروناویروس طبقه‌بندی می‌شود.» کروناویروس لامبدا وقتی نگران‌کننده محسوب می‌شود که: انتقال ویروس سریع‌تر باشد و باعث تغییر خطرناکی در آمارهای همه‌گیری شود، بیماری‌زایی ویروس افزایش یابد، تغییر در علائم و نمودهای بیماری پیش آید، توانایی تشخیص، درمان یا پیشگیری از آن نظیر واکسیناسیون کاهش یابد.

لامبدا کرونا
این نقشه وقوع کروناویروس لامبدا را تاکنون در سراسر جهان نشان می‌دهد. اندازه دایره‌ها متناسب با تعداد ژنوم‌های لامبدا در آن ناحیه است. رنگ دایره‌ها میزان جدید بودن موارد ابتلا را نشان می‌دهد. رنگ قرمز نشانه جدیدتر بودن ابتلای تأیید شده به این سویه از ویروس است.

آیا واکسیناسیون بر بیماری ناشی از کرونا لامبدا اثربخش است؟

محققان اثربخشی واکسن‌های بر پایه mRNA مانند فایزر و مدرنا را در برابر کروناویروس ارزیابی کرده‌اند. طبق نتایج آن‌ها این واکسن‌ها اثربخشی نسبی در برابر کروناویروس لامبدا دارند. بنابراین واکسن‌های فوق، بدن افراد واکسینه را در برابر بیماری حاصل از کروناویروس لامبدا محافظت می‌کند و برعکس افراد واکسینه نشده در برابر این عفونت محافظتی ندارند.

در بررسی دیگری محققان نشان دادند که به دلیل جهش‌هایی که کرونا لامبدا دارد، برخی واکسن‌ها نظیر واکسن کروناواک (واکسن چینی ساخته‌شده در شرکت سینوواک) روی آن بی‌اثر است. این واکسن در بسیاری از کشورهای آسیایی برای واکسیناسیون استفاده می‌شود. کروناواک حاوی کروناویروس غیرفعال است که پاسخ ایمنی بدن را تحریک می‌کند.

دانشمندان یکی از دو جهش شناخته‌شده در سویه لامبدا را مشابه جهش موجود در سویه دلتا می‌دانند و معتقدند این جهش مانع از اثر واکسیناسیون در محافظت از بدن می‌شود. درباره سویه دلتا در سایت ندای تندرستی بیشتر بخوانید.

محققان تأکید کرده‌اند که برای تأیید اثربخشی واکسن‌ها مطالعات بیشتری لازم است.

آیا نوع لامبدا قابلیت انتقال بیشتری دارد؟

هنوز به‌درستی معلوم نیست که آیا این نوع جدید کرونا قابل‌انتقال است یا خیر. بااین‌وجود دانشمندان می‌گویند که سویه لامبدا دارای جهش‌هایی است که به‌طور بالقوه می‌تواند منجر به افزایش قابلیت انتقال یا افزایش مقاومت در برابر آنتی‌بادی‌های حاصل از واکسیناسیون کووید-۱۹ شود.

ازآنجاکه مطالعات کمی روی تفاوت کرونا نوع لامبدا با سایر انواع کرونا وجود دارد، محققان می‌گویند مطالعات بیشتری لازم است تا بتوانیم وسعت اثر سویه کرونا لامبدا را درک کنیم.

علائم کرونا لامبدا چیست؟

در حال حاضر مدارکی وجود ندارد که نشان دهد علائم عفونت با نوع جدید کرونا یا کرونا لامبدا با سایر سویه‌های کروناویروس متفاوت است. طبق نظر مراجع معتبر بهداشتی، علائم کلی ابتلا به کووید-۱۹ عبارت است از:

  • درجه حرارت بالای بدن؛ به معنی احساس گرم شدن در سینه یا پشت (نیازی به اندازه‌گیری درجه حرارت نیست)
  • سرفه جدید و مداوم؛ به معنی سرفه زیاد و بیش از یک ساعت یا سه دوره یا بیشتر طی مدت‌زمان ۲۴ ساعت
  • از دست دادن حس بویایی یا چشایی یا تغییر آن

لینک کوتاه: https://tandorostimag.com/?p=3902

منبع Science Focus biorxiv
ممکن است شما این مطالب را هم دوست داشته باشید
ارسال نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.